CINE SUNTEM

Dorinta credinciosilor baptisti de a avea înca o biserica în orasul Baia Mare a aparut imediat dupa revolutia din decembrie 1989. Astfel ca în anul 1992 Biserica Baptista, printr-un grup de initiativa, obtine autorizatia de functionare pentru Biserica nr.2. Intentia fratilor a fost ca sa se construiasca o biserica si apoi cei care vor decide, sa îsi mute membralitatea la noua biserica.
Însa tentativa autoritatilor de a oferi teren de constructie a esuat, din cauza legilor privind retrocedarea, astfel ca aceasta problema a fost mereu amânata.

În cursul anului 2000, primarul orasului si-a exprimat disponibilitatea si intentia de a ne ajuta sa rezolvam situatia legata de atribuirea unui teren. Dupa mai multe cautari, s-a ajuns la terenul actual din str. Iuliu Maniu. În comitet s-au exprimat mai multe pareri cu privire la modul în care ar trebui sa decurga procesul de începere a constructiei, însa lucrurile au fost mereu taraganate si nimeni n-a vrut sa-si asume responsabilitatea acelei lucrari. În acel timp, am stat înaintea Domnului si El mi-a vorbit ca înainte de a construi biserica din caramizi ar trebui sa existe biserica din pietre vii. M-am consultat cu doi, trei frati mai apropiati, care au parut entuziasmati si s-au hotarât sa ma sustina în demersul pe care intentionam sa-l am, exprimându-mi pozitia, mai întâi fata de colegul meu, Iosif Morcan si apoi înaintea membrilor comitetului. Dupa ce am obtinut acordul acestora, am prezentat bisericii hotarârea de a forma înca o biserica baptista, care sa înceapa sa fiinteze imediat, urmând ca în viitor sa construim si cladirea pe terenul primit.

Aproximativ o suta de frati au raspuns acestei initiative si s-au înscris pe lista celor care doreau sa faca parte din noua biserica. Deoarece Biserica nr. 2 exista cu autorizatie înca din anul 1992, dar nu functionase ca si biserica niciodata, am hotarât sa nu mai facem demersurile pentru obtinerea unei a treia biserici ci sa ne folosim de faptul ca cel putin scriptic aceasta biserica era formata. Este adevarat ca doar o mica parte din cei înscrisi pentru Biserica nr.2 în anul 1992 se mai regaseau acum pe lista din anul 2000. Biserica a ales un comitet de initiativa, iar pe data de 04 decembrie 2000 a avut loc primul serviciu de închinare în sala festiva a unei scoli.

În 04 martie 2002 am început lucrarile la cladirea bisericii, care au fost finalizate în iunie 2007, când am avut inaugurarea cladirii. În tot acest timp, am vazut cum mâna lui Dumnezeu a fost cu noi si am avut mereu confirmarea ca am luat o decizie buna si ca suntem asezati în planul Lui. Am experimentat lucruri mari, am vazut cum oamenii se întorc la Dumnezeu, am crescut în credinta, am dezvoltat lucrarea de misiune si l-am pus pe Dumnezeu la încercare de nenumarate ori. Ne-am ales numele 
"Biruinta" deoarece am acceptat toate provocarile care ne-au stat înainte si am avut curajul sa le înfruntam prin credinta, constienti ca "… în toate aceste lucruri noi suntem mai mult decât biruitori, prin Acela care ne-a iubit." (Romani 8:37) Tocmai de aceea putem spune plini de bucurie: "Dar multumiri fie aduse lui Dumnezeu, care ne da biruinta prin Domnul nostru Isus Hristos! De aceea, preaiubitii mei frati, fiti tari, neclintiti, sporiti totdeauna în lucrul Domnului, caci stiti ca osteneala voastra în Domnul nu este zadarnica."(1 Corinteni 15:57-58)

pastor Daniel Chereji

 

DIN "BIRUINTA" SPRE "BIRUINTA"

Nascuta din dorinta unei viziuni de a-L sluji mai bine si mai eficient pe Dumnezeu, Biserica "Biruinta" a avut marele privilegiu ca sa fiinteze înainte de a avea ziduri de caramida, formata fiind din pietrele vii: fratii si surorile care au avut credinta si curajul sa urmeze viziunea pastorului, pornind cu entuziasm în aceasta minunata aventura a umblarii cu Dumnezeu prin necunoscut. În acest fel am functionat timp de aproape doi ani si jumatate în Sala Festiva a Scolii "Avram Iancu", unde prin harul lui Dumnezeu si bunavointa deosebita a conducerii scolii, respectiv a doamnei director Maria Stere careia îi multumim si ne rugam ca Dumnezeu sa o binecuvânteze, Dumnezeu ne-a oferit acel loc pentru a ne putea desfasura în voie si în pace serviciile de închinare.

Faptul ca n-am avut cladire proprie ne-a facut sa ne legam numele mai mult de Dumnezeu decât de ziduri si ne-a întarit convingerea ca Dumnezeu nu locuieste în case facute de mâinile oamenilor ci mai degraba în inimile celor pregatiti sa-L primeasca. Dupa ce în cursul anului 2000, prin mila Domnului si bunavointa primarului municipiului Baia Mare,d-l Cristian Anghel, obtinusem acest teren pentru a construi cladirea unei noi biserici, anul 2001 a fost perioada în care am umblat dupa avizele, aprobarile si autorizatia de care aveam nevoie pentru a începe constructia.

Au fost implicati în obtinerea avizelor necesare, alaturi de pastor, sora Tania Zaharie, fratii Aurel Matei si Isai Sabau, precum si altii. De la începutul acestor demersuri, Diavolul a aratat ca este împotriva lucrarii, punându-ne o gramada de piedici în procesul de obtinere a aprobarilor necesare si asezând în calea noastra oameni împotrivitori, fata de care în unele cazuri, Dumnezeu a trebuit sa intervina, dându-i la o parte, ba chiar luându-le slujba sau viata, demonstrând ca cine se atinge de noi se atinge de lumina ochilor Sai (Zaharia 2:8). Dumnezeu ne-a învatat înca din faza obtinerii avizelor ca pentru fiecare lucru pe care-l dorim trebuie sa ne luptam în rugaciune si sa strigam cu lacrimi catre El pâna vom obtine raspunsul. Astfel am învatat sa ne bucuram de fiecare semnatura de aviz obtinuta ca de o mare batalie câstigata în urma rugaciunilor noastre si ne-am bucurat considerând aceste realizari ca si cadouri din partea Tatalui din cer, oferite ca sa ne rasfete.

Când am obtinut în sfârsit autorizatia de constructie, am dat cu totii slava lui Dumnezeu, constienti ca de atunci încolo nimeni nu ne mai poate opri din hotarârea noastra de a înalta Casa Domnului. Data de 4 martie 2002 a fost ziua în care s-a început constructia acestei cladiri. A fost ziua în care pamântul din acest loc s-a cutremurat sub picioarele noastre care calcau hotarâte, dornice sa cucereasca cu talpa piciorului ceea ce Dumnezeu a hotarât sa fie mostenirea noastra vremelnica. Pentru efectuarea lucrarilor, comitetul a angajat firma TUBAL S.R.L. condusa de fratii Isai Sabau si Daniel Zaharie, membri ai bisericii noastre, care au actionat cu daruire si pricepere în realizarea acestui proiect. Alaturi de firma contractanta au lucrat ca voluntari multi frati din biserica noastra care si-au pus puterea si priceperea la lucru pentru Domnul.

Ajutorul Domnului si entuziasmul nostru au facut în asa fel încât la noua luni de la data începerii constructiei, corpul din spate al cladirii sa fie terminat. În cadrul unui serviciu solemn am inaugurat acel loc cu bucuria si multumirea ca în sfârsit avem un loc despre care putem spune ca este al nostru. Demn de mentionat este faptul ca realizarea acelei parti a cladirii s-a facut în cea mai mare parte cu resursele proprii ale membrilor bisericii, Dumnezeu înmultind banul vaduvei si al saracului, precum si al celor care au daruit cu inima larga, ca pentru Domnul.

Dupa o perioada de ragaz s-au început lucrarile la corpul din fata al cladirii, firma contractanta care a executat lucrarile pâna la faza de structura si acoperis fiind NTD COMPANY, condusa de Daniel Zaharie. Dumnezeu a cunoscut tot timpul valoarea scazuta a resurselor noastre asa ca în planul Sau a pregatit oameni care sa ni se alature, dedicati cu trup, suflet si bani fata de proiectele noastre. Astfel ca recunostinta si multumirea noastra se îndreapta în Numele Domnului catre partenerii nostri din SUA. Prin mijlocirea fratelui Ioan Chereji, am intrat în parteneriat cu First Baptist Church of Ellisville din Saint Louis, Missouri, biserica slujita de pastorul Charles Murray, frati care ne-au ajutat în mod generos în toata aceasta perioada. Aceleasi multumiri le datoram si fratelui Dr. Carey Hedgpeth, din Greenville, Carolina de Sud, care si-a daruit anii de pensie sustinerii viziunii noastre, strângând bani pentru înaltarea acestor ziduri, prin organizatia "Faith at Work"., implicând o multime de alte persoane care au devenit si prietenii nostri.

Într-o masura mai mica ne-au ajutat si fratii din Biserica Trinity din Southaven, Mississippi, care ne-au vizitat si ei în câteva rânduri. Finalizarea lucrarii: finisajele si amenajarile interioare si exterioare au fost încredintate firmei ISIM CONSTRUCT S.R.L., condusa de Isai Sabau, care si-a pus timpul si priceperea în aceasta lucrare, facând totul cu dedicare si pasiune, implicându-se nu doar profesional ci si cu inima în realizarea acestei constructii. Partea electrica a fost încredintata firmei fratelui Dan Matei care a dus la bun sfârsit aceasta lucrare pentru care îi suntem multumitori.

Multumiri si firmei DISTINS S.R.L., condusa de fratele Daniel Flore, care a stiut sa-si faca simtita prezenta distins si discret, executând gratuit toate lucrarile în care a fost implicata firma dânsului. Încrezatori în Cuvântul lui Dumnezeu care spune: "Întareste-te, îmbarbateaza-te, si lucreaza; nu te teme, si nu te înspaimânta. Caci Domnul Dumnezeu, Dumnezeul meu, va fi cu tine. El nu te va lasa, nici nu te va parasi, pâna se va ispravi toata lucrarea pentru slujba Casei Domnului." (1 Cronici 28:20), ne-am bazat pe aceasta promisiune sfânta si am crezut cu tarie ca Domnul ne va da izbânda.

Tocmai de aceea, multumirile noastre se îndreapta în primul rând catre Dumnezeu. El are meritele fata de toate realizarile noastre deoarece El a fost Initiatorul, Sponsorul principal si Sustinatorul nostru pe tot parcursul desfasurarii lucrarilor. Desigur ca Dumnezeu se foloseste de oameni în îndeplinirea scopurilor Sale, asa ca dorim sa le multumim celor care într-un fel sau altul ne-au ajutat în acest proces de constructie.

Multumim domnului inginer Liviu Tapu care a proiectat structura cladirii. Dânsul însa nu a fost implicat doar profesional, ci a dovedit ca are o inima generoasa, daruind si apoi bucurându-se împreuna cu noi de fiecare pas înainte facut spre încheierea lucrarilor.

Multumim doamnei arhitect Laura Zaharie, care a proiectat cu maiestrie si talent cladirea de care noi ne bucuram astazi.

Multumim doamnei arhitect Rodica Pandi, directorul de urbanism al municipiului Baia Mare, care ne-a ajutat în obtinerea avizelor necesare.

Multumim d-lui ing. Iuliu Heim din Satu Mare, care ne-a fost de mare folos în realizarea studiului de impact, necesar obtinerii avizului de mediu.

Multumim domnului Sorin Zaharie care a realizat studiul geotehnic.

Multumim firmei TERMEC, reprezentata de dl ing. Bolchis Adin, care a fost implicat în proiectarea si furnizarea echipamentelor pentru instalatia de încalzire.

Multumim d-lui Nicu Tohatan, care a executat cu pricepere instalatiile sanitare si de încalzire.

Multumim firmei COPAS, reprezentata de ing. Mihai Apostol , care a furnizat tâmplaria termopan.

Multumim d-lui Ionel Vancea, care pentru o perioada a fost diriginte de santier.

Multumiri speciale d-lui Ionel Borota, a carui firma a fost primul sponsor al constructiei, oferindu-ne materiale de constructie.

Multumim în mod deosebit d-lui Nelu Balan si firmei MEGATITAN S.R.L. din Beclean care ne-a oferit gratuit o mare parte din materialele de finisaj pentru fatada cladirii.

Multumim, de asemenea, altor persoane pe care nu le amintim aici, dar care ne-au fost de ajutor atunci când am avut nevoie si ne-au servit cu amabilitate. Au fost persoane particulare din bisericile din jur sau din afara bisericii, care au stiut sa ne ajute din umbra atunci când au vazut ca este nevoie. Suntem siguri ca Dumnezeu care vede în ascuns va sti sa le rasplateasca unor astfel de oameni.

Multumim si bisericilor din România care ne-au ajutat, desi au fost putine la numar, apreciem gestul lor: Biserica Baptista "Sfânta Treime" Baia Mare, Biserica Penticostala "Maranata" Baia Mare, Biserica "Logos" Baia Mare, Biserica Baptista "Dragostea" Arad, Biserica Baptista "Speranta" Arad, Biserica Baptista din Miresu Mare, Biserica Baptista din Negrilesti (BN), Biserica Baptista "Nadejdea" Bucuresti si Biserica Baptista din Cotiglet (BH).

Adresam multumiri speciale Bisericii Baptiste Maghiare din Baia Mare, care s-a dovedit a fi biserica sora cea mai apropiata de inima si nevoile noastre, fiind gata sa sara în ajutorul nostru, oferindu-ne chiar si propriul locas de închinare pentru oficierea unor acte de cult.
Doresc sa multumesc si acelor frati care au slujit în comitetul bisericii de-a lungul acestei perioade, fiecare dintre ei având sarcini pe care s-au straduit sa le duca la îndeplinire. Amintim aici pe fratii Ioan Bel, Chereji Saul, Modoc Dorin, Morar Dacian, Pop Florin, Tamasan Danut si Zaharie Daniel, alaturi de fratii care sunt membri în actualul comitet: Iosif Miclaus, Aurel Matei, Isai Sabau, Dan Matei, Marius Andreicut si Nicu Lacatus.

Multumesc fratelui Aurel Matei care, ca si secretar al bisericii a supravegheat îndeaproape desfasurarea cât mai corecta a procesului de constructie, fiind daruit trup si suflet acestei lucrari.

Multumesc si fratelui Marius Andreicut, care în slujba de casier desi a lucrat cu valori mari de bani, a procedat în asa fel încât sa fim departe de orice suspiciune în privinta administrarii banilor.

Si nu în ultimul rând, multumirile se îndreapta catre cei care formeaza familia Bisericii "Biruinta", fratii si surorile fara de care aceasta lucrare nu ar fi fost posibila.

Împreuna am îndraznit sa visam si sa pornim la lucru desi nu aveam niciun ban, înarmati doar cu credinta ca, daca viziunea este a Domnului atunci este treaba Lui sa ne asigure si banii de care avem nevoie pentru a-I împlini dorinta.

Ne-am bucurat si am plâns împreuna, am sperat si am asteptat semne din partea Domnului, ne-am sacrificat timp, bani si energie, doar pentru ca am crezut cu convingere ca acesta este planul Domnului si El doreste sa-l duca la îndeplinire cu noi. Am învatat ca atunci când ne unim si ne punem la dispozitia Sa, urmând programul Lui si nu programele noastre El poate face lucruri mari.

Va multumesc ca ati continuat sa credeti si atunci când n-aveati niciun motiv vizibil sa faceti lucrul acesta, aratând însa în acest fel ca noi nu ne uitam la lucrurile care se vad, ci la cele ce nu se vad (2Corinteni 4:18).

Astazi vedem rasplatita rabdarea si credinta noastra si putem spune cu satisfactie si entuziasm sfânt: "Da, Domnul a facut mari lucruri pentru noi, si de aceea suntem plini de bucurie." (Psalmi 126:3).

Ramâne ca sa tratam în continuare acest cadou, cu maxima responsabilitate si sa folosim aceasta cladire cât mai eficient pentru gloria lui Dumnezeu. Acum avem ziduri, dar sa nu uitam ca mult mai important este ca între aceste ziduri sa coboare slava lui Dumnezeu. Lucrul acesta se va întâmpla daca noi, pietrele vii, adevarata casa a Lui (Evrei 3:6), vom trai în asa fel încât lui Dumnezeu sa-I faca placere sa coboare în mijlocul nostru. Nu pot avea dorinta mai mare decât sa stiu ca atâta timp cât va exista aceasta biserica, Dumnezeu o va privi cu bucurie, fiind încântat de viata membrilor ei si va spune ca odinioara: "Ochii Mei vor fi deschisi de acum, si urechile Mele vor fi cu luare aminte la rugaciunea facuta în locul acesta. Acum, aleg si sfintesc casa aceasta, pentru ca Numele Meu sa locuiasca în ea pe vecie, si voi avea totdeauna ochii si inima Mea acolo." (2 Cronici 7:15-16).

De noi cei de astazi, precum si de generatiile care vor urma depinde daca Domnul îsi va pastra Numele peste locul acesta. Sa nu uitam ca ceea ce am realizat din caramizi si ciment nu este scopul nostru.

Construirea unei cladiri a fost doar unul din mijloacele pentru atingerea scopului pe care noi am înteles ca-l are biserica. De la începutul bisericii am spus ca noi nu construim o cladire pentru ca aceasta este viziunea noastra ci construim o cladire pentru ca ea sa slujeasca viziunii noastre. Cladirea nu este scopul ci servitoarea scopului nostru. Doresc sa va reamintesc scopul pentru care existam ca si biserica si sa va chem totodata sa faceti tot ce va sta în putinta pentru realizarea acestui scop maret:

BIRUITORI SPRE BIRUINTA FINALA
Noi nu punem la îndoiala biruinta. Aceasta a fost obtinuta de Domnul Isus Cristos la cruce, iar noi am fost chemati sa ne asezam în biruinta Lui. Dar ca sa fim în continuare biruitori va trebui sa stim sa ne bazam pe actiunile lui Dumnezeu si nu pe realizarile noastre proprii. Scriptura îi cheama pe copiii lui Dumnezeu sa priveasca viitorul din perspectiva învingatorilor. Când istoria pamântului va fi încetat sa mai existe, biserica se va bucura victorioasa în prezenta lui Dumnezeu.

INALTAM NUMELE LUI DUMNEZEU CA SFÂNTA TREIME
Scopul nostru principal este sa înaltam Numele lui Dumnezeu în mijlocul nostru. Dorinta noastra de a-L glorifica pe Dumnezeu trebuie pusa deasupra oricarui alt lucru. Dar aceasta nu trebuie sa fie doar o afirmatie teologica prin care ne definim crezul trinitarian.
Înaltarea Numelui lui Dumnezeu înseamna glorificarea lui Dumnezeu, înseamna a pune Numele si voia Lui mai presus de absolut orice. 
Înseamna a renunta la ambitiile noastre desarte si a ne lasa condusi de Domnul. Înseamna a promova oricând interesele Lui si nu interesele noastre. Înseamna a-i aduce o închinare profunda, reverentioasa, autentica, dinamica, diversificata si comuna în care nu urmarim în primul rând nici traditia si nici relevanta ci comuniunea cu El.

RUGÂNDU-NE CU CREDINTA SI PASIUNE
Constienti de puterea rugaciunii vrem sa facem din ea arma noastra cea mai de temut. Stim ca metoda cea mai buna prin care biserica poate ramâne în picioare este sa se aseze pe genunchi. Dorim ca rugaciunea cu credinta si pasiune sa fie unul dintre lucrurile importante care sa ne caracterizeze, facând din ea un mod de viata.

UCENICIZAM PACATOSII
Porunca Domnului Isus n-a fost doar sa avem convertiti ci ucenici pe care sa-i si învatam Cuvântul lui Dumnezeu. Ne-am propus ca aici sa pregatim oameni care vor merge sa predice în cele aproximativ o suta de localitati fara marturie evanghelica din judetul nostru. Suntem obligati sa privim spre Ucraina ca si spre urmatorul nostru câmp de misiune.
De asemenea, toti cei din jurul nostru care n-au certitudinea vietii vesnice trebuie priviti ca urmatorii oameni la care sa le împartasim Evanghelia.

INTERACTIONAM SISTEMATIC SI PROFUND CU SCRIPTURA
Ati vazut deja ca accentul pe o predicare si studiere serioasa a Cuvântului duce inevitabil la crestere spirituala. Studierea si trairea Scripturii trebuie sa fie punctul nostru forte. Nu avem voie sa-i câstigam pe oameni la Cristos prin alta metoda decât prin Scriptura. Nu avem voie sa punem în mijlocul nostru decât principii din Scriptura. Pentru a face aceste lucruri posibile este nevoie sa platim pretul timpului si sa rezervam timp pentru studiu.

NASTEM UCENICI CRESCÂNDU-I SPRE ASEMANAREA CU CRISTOS
Noii convertiti daca sunt lasati singuri vor muri în biserica sau vor ramâne copii din punct de vedere spiritual. Sarcina noastra este sa-i ajutam pe noii convertiti sa se dezvolte. Va trebui sa decidem: îi abandonam sau îi crestem? Conform Bibliei, standardul la care trebuie sa ajunga fiecare crestin este statura plinatatii Domnului Isus Cristos.

TRAIM ÎN DRAGOSTE, UNITATE, PACE SI SLUJIRE
Daca relatiile dintre noi vor fi subrede, nimic din ceea ce ne-am propus nu poate fi realizabil. Tocmai de aceea, acceptând unitatea în diversitate, ne putem sluji în dragoste unii pe altii, tratându-ne ca si cum slujindu-l pe fratele nostru, L-am sluji pe Cristos.

ASTEPTÂND REVENIREA GLORIOASA A LUI CRISTOS
Dincolo de integrari politice, economice si sociale, noi asteptam sa vina Domnul Isus. Într-o vreme în care oamenii au uitat sa mai priveasca spre cer, deoarece sunt mult prea ocupati cu lucrurile de pe Pamânt, Biserica lui Cristos trebuie sa ramâna cu privirea atintita în sus, deoarece de acolo va veni izbavirea.
Venirea Sa este atât de aproape încât ne putem astepta ca dupa fiecare nor sa apara Domnul Isus. Sa traim cu aceasta atitudine a asteptarii. Avem garantia ca pe fruntea celor care vor fi pregatiti, în ziua aceea, Cristos va aseza o coroana.

"Iar a Celui ce, prin puterea care lucreaza în noi, poate sa faca nespus mai mult decât cerem sau gândim noi, a Lui sa fie slava în Biserica si în Hristos Isus, din neam în neam, în vecii vecilor! Amin." (Efeseni 3:20-21)

Baia Mare, 03 iunie 2007
pastor Daniel Chereji